Despre aruncarea, colectarea și reciclarea diverselor recipiente și cutii

M-am decis să vorbesc un pic despre cum aruncăm/reciclăm diversele ambalaje, cutii, recipiente. Și despre ce înseamnă simbolurile acelea găsite pe tuburile, cutiile, caserolele și alte recipiente din plastic sau alt material. Care ambalaje sunt reciclabile și care nu?

Ce plastic este reciclabil, tipuri de plastic, ce inseamna simbolurile de pe ambalajele de plastic.Acest triunghi (the Mobius Loop) înseamnă că recipientul pe care este inscripționat este reciclabil. Uneori vedem un procent menționat în interiorul acestui triunghi. Acesta arată cantitatea de material reciclat folosit în fabricarea respectivului recipient (dacă nu apare nici un procent, acel ambalaj nu provine din plastic reciclat, ci doar reciclabil în viitor).

Simboluri pe ambalajele si cutiile de plastic, ce plasticuri sunt reciclabileSfera cu cele două săgeți (the Green Dot) este un simbol ceva mai ambiguu. Un fel de „și noi, dar nu prea…” sau „hai că merge și așa…”. Adică nu știm cât este de reciclabil în sine plasticul respectiv, ci doar că producătorul produsului ambalat astfel face eforturi pentru a contribui la reciclare. Nimic clar, deci.

Diversele tipuri de plastic sunt recognoscibile după numărul prezent înăuntrul unui triunghi tot din săgeți, dar mai subțiri decât în primul simbol prezentat. Asta nu înseamnă că plasticul respectiv poate fi reciclat în mod cert, ci doar aflăm exact ce tip de plastic a fost folosit. Și, desigur, pentru că nu toți producătorii vor să ne informeze ce și cum fac, nu pe toate ambalajele/recipientele/cutiile de plastic vom găsi precizat tipul de plastic. Deci, aceștia merită evitați, dacă și ei evită să ne informeze.

Diversele simboluri pentru plastic, ce plastic este sanatos si nu emite BPA, dioxina si alte substante toxice

Pentru a vedea ce înseamnă fiecare simbol și cât de inofensiv este să cumpărăm/păstrăm mâncare sau lichide în fiecare tip de plastic, vedeți acest articol. Pe scurt, în ordine crescătoare a numărului, avem așa: tradiționalul PET, polietilena de mare densitate, PVC, polietilena de mică densitate, polipropilena, polistirenul și policarbonatul. În general, orice faceți, evitați 3, 6 și 7, adică PVC, polistiren și policarbonat, mai ales când e vorba de recipiente pentru hrană sau de biberoane.

Simbolurile de pe recipientele de plastic, ce plastic este reciclabilSimbolul alu înseamnă că respectivul recipient este din aluminiu, este flexibil, ușor de strâns (cum e tubul de la pasta de dinți, de exemplu). Pentru a putea fi reciclat, acest recipient trebuie spălat.

 

Otel reciclabil, cutii de conserve ce pot fi reciclateAcest simbol reprezintă oțelul care poate fi reciclat, ceea ce economisește resurse importante. Semnul în speță este întâlnit îndeosebi pe conserve, deci a se urmări atunci când facem cumpărături la supermarket.

 

Sticla ce poate fi reciclataNu în ultimul rând, iată simbolul întâlnit pe sticla care poate fi reciclată.

13 comentarii

 1. buna dimineata! :)
  1. articolul e cel putin de aseara, l-am vazut fresh de aseara in blogroll-ul lui suzi, dar inca nu am primit newsletter-ul.
  2. the Mobuis Loop cred ca e typo si de fapt e Mobius:)
  (aici despre banda lui Mobius mai cunoscuta decit simbolul reciclabil: http://en.wikipedia.org/wiki/Mobius_loop ) (mie mi-a placut din tinerete:D)
  3. din pacate, nici in germania lucrurile nu-s asa de roz in privinta reciclarii. primul meu contact cu regulile de reciclare de aici a fost in ’99 cind stateam in camin si „eram de serviciu” pe etaj o data la nu stiu cite saptamini si asta insemna ca am si de aruncat sticlele goale adunate in bucatarie (erau vreo 12 camere pe etaj, cu bucatarie si sufragerie comune) si atunci am facut cunostinta cu containerele de sticle. nici macar astea nu se arunca „perfect”, pentru ca marea majoritate (cred eu) arunca si dopul de la sticla de ulei de masline impreuna cu sticla, asta e o alta poveste.

  tot atunci am cunoscut si o nemtoaica foarte constiincioasa, care mi-a aratat cum se pregateste un borcan (de sticla) de iaurt pentru reciclare:
  -se spala borcanul
  -se dezlipeste eticheta :) si se arunca la cosul de hirtie
  -capacul se arunca la metale (aluminiu cred!)
  -sticla/borcanul la containerul de sticle (care sint pe culori, cel putin alba, maro, verde) (ma rog, am vazut si sticle albastre, nu stiu daca exista container pentru albastru)

  la noi in zona gunoiul menajer nu se colecteaza separat (din pacate). aruncam separat hirtia si sticlele, restul la gramada… unii string deseurile (?) pentru „punctul verde” in saci separati care se string de doua ori pe luna parca.

  asa ca si in germania mai e mult de facut. de curind ne-am debarasat de-un televizor si x monitoare, harddisk-uri si altele la o „curte de reciclare” care e in zona industriala; daca n-ai masina, e cam greu sa te scapi de obiecte mari…

  cam atit:D (deocamdata! :) )

 2. intr-o vreme stringeam dopurile de pluta, care se recicleaza si ele… dar a scazut consumul de alcool in casa si-am lasat-o mai moale:)

 3. sideris

  Neata :)
  Nu a venit mailul pentru ca l-am postat dupa ora 21.00, asa ca i-a sarit randul pana seara asta.
  Da, e Mobius, eu citisem si pe wiki, dar in final vad ca am scris tot ca la prima citire.
  Ce sa zic de nemti, si ei or fi impartiti – eu la cine am stat am vazut ca au n pungi de gunoi pentru diverse chestii si stiu ca sticla e pe 3 culori, da. Si da, se arunca dopul separat de sticla si e de preferat sa dezlipesti eticheta, ultima nefacand-o nici eu, recunosc :(
  Mai nou, m-am apucat de colectat tonere si baterii. La baterii e mai simplu, am gasit la Selgros punct de colectare (pentru cei interesati). Legat de tonere, am contactat diverse firme, dar mi-au raspuns tarziu si toti vor contract (?!) – nu stiu de ce trebuie sa fie asa complicat. In fine, fac si contract, daca tot am inceput demersul asta.

 4. Interesant si util articolul tau! Pacat insa – vorba fetelor – ca la noi nu exista zone distincte la tomberoane pt diferitele tipuri de gunoi menajer.

 5. Din cate stiam eu, hartia reciclabila trebuie sa fie curata. Fara pete de grasime si fara adeziv. De ex, plicurile nu se recicleaza. Evident, daca nu stai sa tai bucatile cu lipici pe ele. Asta apropo de etichetele de pe sticle.

 6. sideris

  Da, asa e. Nici servetelele nu se recicleaza in general (dar sunt convinsa ca exista exceptii, pentru ca am citit despre servetele si chiar hartie igienica reciclate! – ce-i drept, nu am dat mare importanta acestor aspecte, pentru ca la noi oricum nu se practica, sunt curioasa totusi daca hartia igienica se recicleaza pentru a fi refolosita tot ca si hartie igienica :) ). Dar exista si etichete cu extrem de putin lipici, care se dezlipesc imediat – oare nici acelea nu pot fi reciclate?

 7. Foarte interesant!Ma bucur sa aflu ca exista si in Romania persoane care se gandesc la soarta naturii.Va salut pe toate!

 8. Mmm… pai si daca un ambalaj este marcat cu the green dot cu cele 2 sageti, il putem in containerul de reciclare sau nu?

 9. Salut,
  ma bucur sa vad persoane cu bunavointa, persoane care vor sa „spuna”.

  Reciclarea este un proces complex, scump si necesar deoorece noi suntem un animal „confortabil” si asta trebuie platit.

  Servetelele si Hartia Igenica folosita se recicleaza dar nu la „copacul de hartie”, adica din ele nu se face hartie de imprimanta, ci compost(ingrasamant) sau se ard (curent electric,apa calda,ciment,etc) de aceea e foarte important sa nu le punem la „clopotul albastru” (o sa mai crestem si o sa putem recicla si servetelele si hartia, acum suntem la 1% din pacate).

  „Punctul verde – grune punkt – green dot” este un simbol care reprezinta ca pentru acel ambalaj s-a platit colectarea selectiva, ca firma producatoare e responsabila si ca a platit pe cineva sa stranga acel ambalaj(nu toate ambalajele au acest simbol, nu toti producatorii sunt responsabili).

  Sunt cativa pasi pentru Colectarea Selectiva/Reciclarea: igenizare, compactare, selectare, depozitare. Trebuie urmati pentru a o face eficienta.

  Materialele Reciclabile nu sunt Gunoi!!!

  pentru mai multe informatii, combaterea preconceptiilor si sfaturi http://www.EuReciclezAsta.ro

  daca aveti timp si bunavointa caut voluntari pentru a populariza Colectarea Selectiva

 10. Nu gasesc und ese pot recicla sticlele d eparfum goale, nu exista asa ceva in Romanai, Bucuresti ???? Stie cineva? Multumesc,!

Navigate