Diferența între „natural” și „organic”

Pe etichetele produselor cosmetice vedem adesea termeni spectaculoși ca „natural”, 100% natural”, „conține ingrediente organice”, „organic” etc. În industria cosmetică termenul „natural” a fost folosit atât de mult încât mulți consumatori consideră natural egal cu organic, bio, ceea ce este fals.

Să vedem care este diferența dintre aceste concepte folosite în descrierea cosmeticelor noastre:

Produsele ce se pretind pure sau naturale trebuie să conţină numai 2% ingrediente naturale, restul de 98% putând fi de orice fel, inclusiv chi­micale.

Consumatorii nu înţeleg termenul de organic. Majoritatea banuiesc că organic înseamnă că res­pectivul produs nu are chimicale sau că a fost fabricat ma­nual. Principala diferență între „natural” și „organic” este că nu există o legislație care să reglementeze fabricarea produselor cosmetice naturale, în timp ce produsele organice sunt condiționate de respectarea unor regului stricte.

Marile organisme de certificare organică din Europa – Soil Association, Ecocert, ICEA, BDIH și altele – cer ca un produs cu ingrediente organice să conţină minimum 70% astfel de ingrediente, iar diferenţa până la 100% pot fi substanţe chimice şi conservanţi.

În ceea ce priveşte produsele eti­chetate ca organice, certificato­rii cer ca acestea să conţină 95% in­gre­diente organice şi interzic utiliza­rea sodium laurel sulphate (SLS) şi a altor com­po­nente de origine petrochimică. Atât ingredientele, cât și procesul de fabricație nu implică radiații, folosirea de pesticide, îngraășăminte chimice și modificare genetică.

Mai detaliat, iată câteva procente pentru ușurarea citirii etichetelor:

  • un produs cosmetic ce se pretinde 100% organic trebuie să conțină ingrediente 100% produse organic (exclusiv apă și sare). Aceasta este singura etichetă care garantează un produs complet organic. Aceste produse sunt însoțite de sigla organului de certificare și sunt mai rare.
  • un produs organic sau certificat organic trebuie să aibă cel puțin 95% din conținut organic proporțional cu greutatea (exclusiv apă și sare). Aceste produse sunt însoțite de sigla organului de certificare.
  • cosmeticele pe care scrie că sunt fabricate cu ingrediente organice sunt cele ce au cel puțin 70% din conținut organic. Există mențiunea „fabricat cu organic” pe fața produsului și sunt listate până la 3 ingrediente specifice. Aceste produse nu sunt însoțite de sigla organului de certificare.
  • la cosmeticele cu mai puțin de 70% conținut organic, ingredientele de proveniență organică se pot lista numai în înșiruirea de ingrediente, nu pe fața produsului ca și mențiune. Aceste produse nu sunt însoțite de sigla organului de certificare.
  • produsele cosmetice care se pretind naturale pot conține și numai 2% ingrediente naturale. Aceste produse nu sunt însoțite de sigla unui organ de certificare.

Pentru a fi sigure că ați ales bine, orientați-vă să alegeți cosmetice din primele două sau trei categorii.

Un bun truc pentru înțelegerea etichetei produsului cosmetic pe care intenționați să îl cumpărați este să vă uitați la ordinea în care apar listate ingredientele, deoarece ele sunt trecute întotdeauna pe etichetă în ordinea descrescătoare a concentraţiei. Astfel, poziţia ocupată de produsele chimice pe această listă arată cât de natural este un produs.

Navigate