Diverse întrebuințări pentru oțet

Și continuăm…

1 – Întreținerea părului

Pentru căderea părului, dar și pentru mătreață, puteti încerca clătirea cu 2 căni de oțet natural de mere dizolvat în 2 căni de apă, cât de rece suportați.  Mai puteți apela la masajul scalpului cu oțet de mere, anterior spălării cu șampon.

2 – Calmarea durerilor musculare

2 căni de oțet de mere în apa de baie relaxează mușchii și elimină durerile de spate.

3 – Prim ajutor

Oțetul poate fi folosit pentru calmarea arsurilor solare, înainte ca acestea să înceapă să fie dureroase, precum și pentru calmarea mâncărimilor datorate înțepăturilor de insecte. Atenție, dacă în urma înțepăturilor de albine aveți probleme de respirație sau înțepătura devine inflamată, prezentați-vă de urgență la un medic.

4 – Tratament pentru răceală și gât congestionat

 • pentru gât roșu – gargară cu apă în care se dizolvă 1 lingură de oțet de mere și 1 linguriță de sare;
 • pentru gât roșu asociat cu răceală sau gripă – se combină 1/4 cană de oțet de mere cu 1/4 cană de miere și se ia câte o lingură la fiecare 4 ore;
 • pentru prevenirea, dar și ameliorarea stărilor gripale – se dizolvă 2 linguri de oțet de mere într-o cană cu apă plată și se bea câte o astfel de doză de 3-4 ori pe zi sau ori de câte ori este posibil. Funcționează de minune.

5 – Curățarea capului de duș

O soluție excelentă pentru dezinfectarea și curățarea profundă a capului de duș este să îi atașați o punguliță plină cu oțet și să o prindeți strâns în jurul lui. Sau să îl scufundați preț de 1-2 ore într-un recipient cu oțet cât să-i acopere sita. După acest interval, murdăria dispare și puteți îndepărta și eventualele reziduuri prin frecare ușoară cu puțin bicarbonat de sodiu.

6 – Dezinfectarea toaletei

Dacă rămâneți fără soluție ecologică de igienă a toaletei, puteți încerca și această metodă, mult mai economicoasă: turnați 2 căni de oțet în vasul de toaletă și lăsați peste noapte înainte să trageți apa.

7 – Balsam de rufe

Pentru înmuierea țesăturilor, nu este nevoie să apelăm la balsamul de rufe clasic, în special dacă dorim ceva mai ecologic și fără parfum sintetic. Oțetul alb este cel mai indicat în această operațiune.

8 – Prevenirea ieșirii culorilor din rufele puternic colorate

A fost o surpriză să găsesc această idee și nu am încercat-o încă, dar dacă funcționează este grozav: pentru a nu lăsa urme de culoare pe hainele deschise în timpul spălării, se înmoaie hainele puternic colorate, înainte de prima lor spălare, în câteva căni de oțet alb nediluat, timp de 10-15 minute.

9 – În loc de înălbitor

Oțetul alb poate fi folosit diluat în apa de înmuiere a hainelor îngălbenite, pentru a le reda culoarea. Se lasă să stea peste noapte  în apă caldă cu o cană de oțet, iar a doua zi se spală în mod obișnuit. Această soluție nu funcționează mereu, dar merită încercată înainte de a apela la variante mai puternice. Pentru urmele de transpirație sau de deodorant rămase pe tricouri și cămăși, se freacă ușor zonele respective cu oțet alb înainte de spălare.

10 – Mărirea duratei de viață a florilor tăiate

De preferat ar fi să cumpărăm flori la ghiveci, dar pentru acele buchete din vază, puteți dilua 2 linguri de oțet de mere și 2 linguri de zahăr în apa din vază înainte să adăugați florile. Această apă – împreună cu oțetul și zahărul – se schimbă o dată la câteva zile pentru a mări longevitatea florilor.

11 – Pentru animalul de companie

O linguriță de oțet de mere adăugată în apa animalelor le oferă substanțele nutritive necesare și le păstrează blana strălucitoare. Pentru purici, se poate aplica o soluție formată din apă și oțet în diluție 1:1, care nu este toxică în cazul în care animalul își linge blana. O astfel de soluție nu este foarte potrivită pentru pisici, căci ele nu suportă mirosul de oțet.

Culese din Reader's Digest

6 comentarii

 1. andreea

  Esti sigura ca la clatire par este vorba de doua cani de otet la doua cani de apa? Eu stiam o lingura de otet la o cana de apa. Si chiar si asa parul meu capata un miros nu de nesuportat pt mine, mai pun niste UE, si un feeling matasos. Dar 2cani otet/2 cani apa, I don’t know.

 2. sideris

  Sunt sigura ca asa era mentionat in sursa despre care este vorba in josul articolului. Cantitatea este variabila in diversele surse de informare, este adevarat. Eu folosesc doar 2 linguri la mai mult de 1 litru de apa, dar probabil concentratia determina eficienta.

 3. de unde se poate procura otetul alb? la plafar am intrebat si mi-a dat de inteles ca nu exista asa ceva. multumesc.

 4. sideris

  Stimata doamna, otetul alb este otetul obisnuit, se gaseste in majoritatea magazinelor, nu la naturiste.

 5. multumesc de precizare, era bine sa se scrie otet pur si simplu, nu alb sau alta culoare, sa te apuci sa cauti si sa nu gasesti.

Navigate