Gunoiul nostru cel de toate zilele

Mi se pare un subiect extrem de important, având în vedere ce munți de gunoi și substanțe nocive pentru mediu se strâng din tot ceea ce noi, oamenii, aruncăm. Așa că vreau să scriu despre reciclare.

Enorm de multă materie s-ar putea recupera din ceea ce aruncăm și nu înțeleg de ce nu se mizează mai mult pe asta. Alte țări practică reciclarea ca pe ceva firesc. Deci nu cred că este o practica ce ne-ar ruina… Așa că visez în continuare… visez să ajungem cândva la nivelul țărilor civilizate în privința reciclării…

Unele din soluțiile pe care le-am găsit și pe care le redau mai jos sunt cu aplicabilitate națională. Altele, sunt doar pentru orașul în care locuiesc, Timișoara.

Reciclarea telefonului mobil

Întâi si întâi, telefonul mobil nu se aruncă. Vodafone, precum poate ați observat la sediile lor, demarează campania de reciclare a telefoanelor mobile, deci avem șansa în sfârșit să folosim această opțiune. Nu doar utilizatorii Vodafone pot beneficia de această facilitate, ci efectiv toți posesorii unui celular. Telefoanele colectate sunt trimise unei firme din UK cu care Vodafone colaborează în acest sens. Tot la ei poți duce și bateria veche a telefonului mobil.

Reciclarea aparatelor electronice și electrocasnice

Să vedem ce facem cu televizoarele, frigiderele, calculatoarele, cuptoarele cu microunde etc. Atenție: becurile electrice, precum și neoanele intră la categoria deșeuri electrice și electronice!

Aceste deșeuri au un profund impact asupra mediului, deoarece conțin substanțe deosebit de periculoase: mercur, plumb, crom, brom, substanțe halogene ca CFC-cloro-fluoro-carbon (responsabil pentru diminuarea stratului de ozon).

Din păcate, campania care era atat de binevenită, „Marea Debarasare”, din prima sâmbătă a fiecărei luni, este pe moment suspendată. Cetățenii puteau să depoziteze deșeurile electrice și electronice în fața blocului sau a casei, iar agenții de salubritate le colectau. Să sperăm că se va relua curând campania.

Alternativa actuală ar fi de întrebat la comercianții acestor produse (Domo, Altex etc.) dacă le și primesc înapoi pentru colectare și reciclare odată ce consumatorul nu le mai utilizează. Și chiar există astfel de posibilități.

Pe sorteaza.ro am găsit un număr de telefon cu tarif normal, util dacă avem obiecte electrocasnice pe care dorim să le aruncăm: (021) 9640. Colectarea deșeurilor se face gratuit. Din păcate site-ul este încă în etapa incipientă și nu oferă mai multe informații.

Reciclarea bateriilor și a acumulatorilor uzați

Bateriile conțin substanțe periculoase (mercur, nichel, plumb, cadmiu, litiu) care ajung să se scurgă din ele și să afecteze pânza freatică, vegetația și sănătatea oamenilor. Aceste metalele pot provoca alergii, sterilitate, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer. Mai multe pe sort.ro. Scrie pe acest site că unele firme care comercializează aparate electrice și electrocasnice colectează și baterii folosite.

Reciclarea hârtiei, plasticului, sticlei și aluminiului

Separarea deșeurilor din hârtie, plastic și aluminiu: în Timișoara în multe zone există pubele speciale pentru hârtie, carton și plastic. Păcat că nu și pentru sticlă, deocamdată. Dar există anumiți operatori care colectează sticla. Este util să ținem în casă 3 pungi de gunoi: una pentru deșeuri organice, alta pentru plastic și alta pentru hârtie și carton. Am fost extrem de încântată când s-a introdus acest sistem, care știu că se respectă cu sfințenie în țările civilizate.

Ar fi mare pacat sa nu fie asa:

 • un televizor poate funcționa trei ore, iar un bec de 100 W poate funcționa 20 de ore cu energia economisită prin reciclarea unei singure cutii din aluminiu;
 • aluminiul este cel mai valoros material reciclabil. Este de zece ori mai valoros decât oțelul;
 • fiecare tonă de plastic reciclat înseamnă o economie de 1,8 tone de petrol. Cum rezervele de petrol sunt epuizabile, ar fi păcat să nu profităm de reciclarea plasticului;
 • reciclarea sticlei economisește energie electrică și apă;
 • fabricarea unui produs nou din metal reciclat economiseste între 74 și 95 la sută din energia electrică necesară realizării acelui produs din materii prime;
 • zăcămintele de fier nu sunt inepuizabile. O tonă de oțel reciclat reprezintă o tonă de minereu de fier economisit. Metalul poate fi reciclat la infinit;
 • o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci. Reciclarea unei tone de hârtie reduce emisiile de carbon cu 95% și înseamnă un consum de apă cu 3 000 de litri mai mic decât este necesar pentru a produce o tonă de hârtie.

Hârtia utilizată poate fi donată la Copacul de Hartie.

Reciclarea deșeurilor periculoase

Reciclarea deseurilor - cum putem recicla deseurile periculoase?

În această categorie intră clorul, înălbitorii, substanțele folosite la deblocarea țevilor, vopseaua, produsele pentru eradicarea gândacilor, bateriile celularelor, medicamentele și alte produse pe bază de substanțe chimice. Deocamdată, doar o parte dintre deșeurile periculoase sunt colectate separat și reciclate: uleiul de motor, bateriile auto, bateriile telefoanelor mobile (producătorii, importatorii și firmele care comercializează ulei de motor și baterii auto, respectiv rețelele de telefonie mobilă, asigură colectarea acestor tipuri de deșeuri).

Ce putem face, totuși:

 • să limităm utilizarea produselor periculoase, înlocuind o parte din ele cu unele mai puțin dăunătoare;
 • să încercăm să evităm folosirea produselor care au pe etichete simbolurile de mai sus;
 • să încercăm alternative ecologice la detergenții și înălbitorii obișnuiți. Se găsesc acum și la noi în magazine. Sau să folosim peroxid de hidrogen în loc de înălbitor obișnuit;
 • în loc de naftalină, se pot folosi bucățele de lemn de cedru;
 • în loc de produse de curățare pe bază de substanțe chimice, să încercăm bicarbonatul de sodiu sau oțetul. Desfundarea chiuvetei se poate face nu doar cu granule Mr. Muscolo, ci cu apă fiartă și bicarbonat plus oțet. În articolul „Curățenie mai verde” există câteva alternative la igienizarea gospodăriei evitând substanțele toxice. Pentru redarea luciului mobilei, în loc de Pronto, se poate folosi uleiul de măsline: o linguriță de ulei (sau chiar mai puțin) la o jumătate de cană de oțet alb. Soluții naturale și care să ne protejeze și nouă sănătatea, există. Sunt și mai ieftine, și mai benefice pentru organismul nostru. Dar mai ales pentru copiii noștri. Și pentru mediul înconjurător, pe care li-l lăsăm moștenire;
 • în loc de baterii obișnuite, putem cumpăra baterii reîncărcabile sau acumulatori (dar nu pe bază de nichel și cadmiu);
 • putem duce înapoi la farmacie medicamentele expirate sau care nu mai ne sunt necesare;
 • putem folosi vopsele pe bază de apă, nu pe bază de solvenți.

Căutând pe internet, puteți găsi în orașul unde locuiți societăți comerciale ce se ocupă cu colectarea diverselor deșeuri (tonere de imprimantă, deșeuri lemnoase, plastic, hârtie, deșeuri periculoase etc.).

Ce facem atunci când nimic nu funcționează? Donații intermediate

Dacă nu știați, există o comunitate online de reciclare alternativă: Freecycle. Freecycle este un grup prin care oricine poate dona obiectele de care nu mai are nevoie altor persoane cărora le-ar putea fi de folos. Când spun „lucruri”, vreau să spun chiar orice: mobilier, electronice, electrocasnice, jucării, accesorii pentru bebeluși, oglinzi, cd-uri, îmbrăcăminte etc. Pentru a intra în grup și a dona, nu se percepe, desigur, nici o taxă. Este o modalitate de a arunca mai puțin și, în același timp, de a găsi persoane interesate în bunurile de care noi nu mai avem nevoie. De exemplu, dacă tocmai v-ați construit casă și vreți să vindeți apartamentul vechi, dar nu aveți ce face cu mobila rămasă, o puteți dona aici, pe forumul de donații Freecycle. Singura obligație a persoanei ce dorește să primească un obiect astfel este să se prezinte la donator pentru a-l ridica.

În țară, există proiecte Freecycle în București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Ploiești, Craiova, Reșița, Constanța și Oradea, iar comunitatea din Timișoara are și un blog cu subiecte ecologiste.

Mai multe soluții?

Să cumpărăm produse doar în cantitatea de care avem nevoie.

Să refolosim ceea ce poate fi refolosit în forma sa inițială, sau într-o altă formă (vezi imaginea).

Să dăruim ce nu mai folosim.

Iată aici un document (pdf) cu punctele de colectare din Timișoara: Centre de colectare deșeuri în zona de vest. Cât despre mobila uzată și aparatele electrice vechi, acestea pot fi duse într-unul din cele 4 puncte de colectare din oraș: Str. Avram Imbroane, nr. 70, Calea Torontalului, nr. 94, Str. Energiei, nr. 3, Str. Moșniței, nr. 2.

12 comentarii

 1. Super util articolul!
  Pana acum nu am avut electrice sau electrocasnice de aruncat, in schimb si in Bucuresti se gasesc pubele pentru reciclarea plasticului, hartiei dar si a sticlei.
  De cand au aparut imi sortez si eu gunoiul pe aceste criterii si sunt foarte incantata fiindca observ ca sunt destule persoane care fac asta :)

 2. Minunat articolul! O gramada de informatii si idei pe care le voi aprofunda :) Cultura eco trebuie popularizata, altfel o sa fim ultima generatie care mai respira fara masca de oxigen.

 3. teodora

  baterii folosite colecteaza in timisoara magazinul real parca, sau selgros-ul, nu mai stiu exact unde am vazut, unul din supermarket-uri, au un cos unde se pot pune aceste baterii

 4. sideris

  Exact, tocmai am fost recent la Selgros si am vazut ca au o urna pentru baterii uzate.
  Merci, Teodora!

 5. Ceau.Eu am dus la centrul de colectare de pe Avram Imbroane ceva produse electrocasnice (Tv, piese calculator) si le-au luat fara nici o problema. Stiu ca pana la 20:00 au program in timpul saptamanii si pana la 12:00 sambata.Nu imi amintesc la cat deschid. Pentru a duce Tv-ul au cerut si buletinul, pentru a nota propietarul.
  Pentru baterii folosite, la Kaufland parca am vazut ceva anunt de colectare.

 6. „Enorm de multa materie s-ar putea recupera din ceea ce aruncam si nu inteleg de ce nu se mizeaza mai mult pe asta”
  Poate vi se va parea o poezie ceea ce auziti, dar nu se mizeaza mai mult pe recuperare pur si simplu pentru ca … nu avem industrie care sa o foloseasca.
  Toata industria romaneasca este la pamant, asa ca e normal ca la noi gunoiul sa fie… doar gunoi.
  Ati auzit cumva de exporturi de maculatura(afara doar de zonele f. apropiate de granite, poate)?! Iar pentru a aduna otel sau aluminiu ca sa le exporti e normal ca ai nevoie de cantitati mult mai mari, nu te poti juca cu pungute de deseuri, pentru ca evident costurile expedierii sunt mult mai mari, ca si energia si poluarea rezultate din consumul de combustibil al transportului.
  Asa ca, pana nu vom face ceva alegeri, mai grele la inceput – e drept -, in favoarea produselor rezultate din industria autohtona (care nu poate evolua calitativ decat daca are vanzari si, deci, fonduri) si in dauna celor straine, reciclarea nu va fi pentru noi decat chestie micuta si amagitoare…

 7. avram marius

  COLECTAM HARTIE PT RECICLARE DE LA DOMICILIU IN CLUJ-NAPOCA

 8. Rossana

  Se recicleaza baterii uzate si la Mega Image.
  Hartie si plastic unde se recicleaza in Bucuresti?

 9. Alexandra

  Super util articolul
  Am o singura intrebare :
  otet alb= otet de mere?

  Am observat ca daca folosesc otetul de vin la stersul geamurilor acestea raman imbacsite. Cu otetul de mere nu am aceasta problema.

  AA,,,, inca ceva :)
  Ce am putea folosi la spalatul parchetului? Mi-e teama sa nu il deteriorez cu otet.

  Mersi!!!

 10. sideris

  Otetul alb nu este cel de mere, ci cel distilat. Ambele pot fi folosite in igiena.

  Pentru parchet otetul se dilueaza in apa calda – putin otet la cantitatea de apa pe care o folositi in general. Pentru a-l lustrui dupa spalare, eventual, se poate sterge cu un amestec 1:1 de ulei vegetal si otet.

 11. mihaela

  Aveti idee cum pot scapa de mobilier vechi? Nu cred ca poate fi donat pt ca este destul de deteriorat si nu mai poate fi utilizat. Exista vreun centru de colectare mobilier in Bucuresti? (cei de la Rosal aveau un astfel de serviciiu dar este suspendat momentan si nu se stie cand il vor reinfiinta)

  Multumesc,
  mihaela

 12. In Timisoara, Temeco preia acumulatorii auto uzati (chiar si fara sa cumperi una noua).

Scrie-ne părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Navigate