Lumânările parfumate și sănătatea

Este inexplicabil cum suntem atât de atrași de aceste parfumuri sintetice – parfumuri sintetice pe care le găsim peste tot: în creme, apă de parfum, detergenți etc. Practic, suntem dependenți de parfum, și ca să fiu mai exactă, de parfumul sintetic. „Înflăcărarea” pe care o simțim la auzul expresiei „parfum natural” nu reflectă în fapt alegerile noastre. Nu alegem parfumuri naturale. Alegem sintetic. Dacă ni s-ar „flutura” pe sub nas mirosul real de brad, de migdale sau mirosul real al brizei marine nu am mai fi atât de încântați. Am fost învățați să apreciem variantele sintetice ale acestor arome. Și rămâne un mister cum și unde anume în timp s-a întâmplat asta…

Chimicalele cu potențial nociv din parfumurile sintetice sunt, conform EPA: acetona, benzaldehyde, benzyl acetate, benzyl alcohol, camforul, etanolul, ethyl acetate, limonene, linalool și methylene chloride. Inhalate, ele afectează sistemul nervos central – de unde și concluzia că parfumurile afectează perspicacitatea și capacitatea de concentrare. Unele persoane manifestă efecte mai vizibile la parfum: greață, amețeală, iritații ale mucoasei bucale și ale gâtului, ochilor, plămânilor, dureri de cap etc. Sigur că luăm aceste mici simptome ca nesemnificative și nu facem conexiunea cu parfumul – adevărul este că există o mulțime de cauze posibile pentru ele.

Revenind la lumânările parfumate, un criteriu suplimentar de nocivitate – pe lângă parfum – îl constituie fumul emanat de acestea. Fumul lumânărilor emite mici cantități de acetonă, benzen, plumb și mercur în aer, ajunge apoi în plămâni, afectând persoanele cu astm sau alergii respiratorii, dar și bolnavii cu plămânii sau cu inima. Mai rău este că multe lumânări conțin parafină – un derivat al petrolului – iar fumul astfel rezultat este considerat risc de cancer. Desigur, efectele nocive pot apărea în urma folosirii frecvente a lumânărilor parfumate, și nu după o singură lumânare aprinsă ocazional. Dar parcă îți dai seama că nu ai nevoie de ceva conceput în maniera nocivă nici macar ocazional, nu?

Incredibil câte lucruri mici sunt cancerigene: un parfum renumit, o cremă scumpă, un biberon de plastic, un telefon mobil… sigur că una sau două sau nici chiar 100 nu ne vor omorî, dar toate laolaltă, luptând coalizat, încet dar sigur, împotriva organismului nostru?

9 comentarii

 1. asa este ,suntem prea prosti ca sa realizam ce efecte daunatoare au toate produsele care contin substante chimice,incepand cu mancarea si terminand cu obiectele decorative.ar trebui sa ia atitudine ministerul sanatatii si sa interzica folosirea chimicalelor in produsele alimentare cat si in cele decorative.

 2. Alex, este o poveste lungaaaaaa… Nu ia nimeni act, nici in alte tari, nici in Romania, pentru ca aceste companii care produc chimicalele sunt extrem de puternice. Iar chimicalele sunt ieftine. De aceea lumea este speriata de pretul produselor naturale, pentru ca nu au stiut decat sapun cu chimicale la 2-3-5 lei.

  In tari precum SUA, Marea Britanie sau Franta, produsele naturale au castigat teren incet, la noi este ceva mai accelerat. Ei au avut nevoie si de 30 ani de experienta sa ajunga unde sunt acum, noi deocamdata am ajuns la 4-5 ani.

  Si, din pacate, cei mai multi producatori romani tac si nu iau act, nu informeaza lumea despre efectele si beneficiile produselor naturale, asa cum facem noi, de exemplu.

 3. Asa mi s-a intampalt si mie de la un parfum la scoala..se sparsese o sticluta cu parfum barbatesc si tot parfumul se imprastiase..dupa 15 mintue mi se face greata si amaeteala si profului la fel..mi-am dat seama ca de la parfumul ala e..

 4. ana maria

  foarte interesant..si eu sunt atrasa de lumanari cand intru intr un magazin..si chiar folosesc lumanari pt iluminat in unele seri..am avut si din ceara pura iar lumina lor este deosebita iar parfumul (fara a avea nimic adaugat)este minunat. Ma intereseaza ce as mai putea sa adaug ca baza pe langa ceara? Multumesc :)
  PS: referitor la situatia folosirii chimicalelor in Romania cred ca stam oarecum mai bine fata de alte tari, si ma bucur ca am inceput sa actionam preventiv si nu „reparator” ca majoritatea tarilor foarte dezvoltate

 5. sideris

  Ana Maria, in ceara de langa fitil, care se topeste si devine lichida la ardere, se pot adauga cateva picaturi de ulei esential dupa ce aprindem lumanarea – aceasta pentru un parfum subtil.
  Acum exista si producatori romani care fabrica lumanari din ceara pura cu uleiuri esentiale, EcoDecoLight, poate afli mai multe despre lumanarile naturale de pe site-ul si blogul lor.

 6. ana maria

  merci beaucoup:)..o sa prepar acasa lumanarile deoarece imi pot procura ceara din proprii stupi.Inca ceva:D..am pus acum vreo cateva zile petale de trandafiri la uscat si as vrea sa stiu, pentru apa de trandafiri si maceratul in otet de mere sau ulei(masline) se pot folosi si petale uscate sau doar cele proaspete? multumesc anticipat:)

 7. sideris

  Se pot folosi atat plante proaspat culese, cat si uscate. Mult spor la preparare :)

 8. sideris

  Am uitat sa mentionez un aspect important: cand se folosesc ierburi proaspete pentru macerate uleioase, acestea trebuie sa fie bine uscate pentru a nu emana umezeala. Umezeala face uleiul purtator sa rancezeasca mai repede. Este de asemenea indicat ca petalele proaspete sa fie zdrobite in mojar inainte sa se toarne uleiul peste ele.

 9. ana maria

  am retinut:)imi place ca iti argumentezi raspunsurile prin explicatii asupra efectelor nedorite..multumesc mult!

Navigate