Utilizări surprinzătoare pentru oțet

1 – Desfundarea și dezodorizarea scurgerilor

Combinația de oțet și bicarbonat de sodiu este o alternativă demnă de luat în seamă, fiind mai blândă cu țevile decât soluțiile din comerț pentru desfundarea scurgerilor. Se toarnă în scurgere jumătate de cană de bicarbonat, peste care se varsă o cană de oțet. După ce reacția celor două elemente s-a potolit, lăsați să curgă apă fierbinte, apoi rece, timp de câteva minute. Această stratagema ajută și la eliminarea mirosurilor neplăcute.

2 – Eliminarea mucegaiului

Înainte de a trece la clor și alte soluții puternice, iritante sau poluante, încercați să rezolvați problema mucegaiului prin pulverizare cu oțet alb.

3 – Curățarea argintariei, cuprului și oțelului

Atât pentru obiecte de tot felul, cât și pentru bijuterii, folosiți „scufundarea” timp de câteva ore într-o cană de oțet cu 3-4 linguri de bicarbonat de sodiu. Clătiți cu apă rece și lustruiți cu un prosop moale.

4 – Eliminarea etichetelor autoadezive

Dacă doriți să refolosiți un borcan de sticlă sau o cutie de plastic, dar are aplicată o etichetă autoadezivă, o puteți îndepărta folosind oțet și spălând cu un burete abraziv.

5 – Împrospătarea covoarelor

Covoarele pot fi curățate cu o soluție formată din 3,5 litri de apă și o cană de oțet alb. Soluția nu necesită clătire, după uscare dispărând și mirosul de oțet. Ca să îndepărtați petele de pe covor, folosiți o soluție de 2 linguri de sare dizolvate în jumătate de cană de oțet. Se freacă bine pata, se lasă să se usuce, iar apoi se aspiră zona, pentru a îndepărta resturile de sare. În cazul petelor dificile, adăugați la soluție 2 linguri de borax sau săpun lichid natural.

6 – Eliminarea petelor de grasime

Petele de grasime de pe masă și mobila de bucătarie se elimină ștergând zonele afectate cu un burete înmuiat în apă, pe care se toarnă puțin oțet. Mirosul de oțet va dispărea odată ce soluția se evaporă.

7 – Curățarea frigiderului

Acesta se spală cu o soluție de apă și oțet, iar pentru menținerea departe a mirosurilor neplăcute se lasă în frigider un mic recipient cu bicarbonat de sodiu.

8 – Dezinfectarea filtrelor

Filtrele de la aparatul de aer condiționat sau umidificator se curăță, odată la 2 săptămâni, cu o soluție 1:1 de apă caldă și oțet.

9 – Curățarea pensulelor pentru vopsit

Pensulele cu vopsea întărită se pot „salva” dacă se țin înmuiate în oțet din vin mai multe ore, iar apoi se clătesc cu apă fierbinte și săpun lichid.

10 – Curățarea cratițelor și tigăilor

Pentru a economisi bani la detergentul (ecologic) de vase, înmultiți-l cu oțet. Acest procedeu va mări puterea de îndepărtare a grăsimilor pe care o are detergentul. Pentru petele prăjite dificile acumulate pe vase, fierbeți-le în apă cu oțet pentru 5 minute, apoi spălați-le ca de obicei.

11 – Soluții universale de curățenie

Pentru o variantă naturală la detergenții agresivi din comerț, fabricați-va un lichid de curățenie universală din 2 părți apă, 1 parte oțet alb și câteva picături de detergent de vase sau sapun lichid natural.

12 – Îndepărtarea moliilor și a altor insecte din cămară

Un remediu pentru această problemă este păstrarea în cămară, pentru o săptămână, a unui vas cu oțet de mere în care se picură puțin detergent de vase. După această perioadă, curățați bine rafturile cu o soluție de apă cu bicarbonat de sodiu și detergent și aruncați produsele vechi sau expirate care pot atrage molii: făină, paste, ovăz sau alte cereale.

13 – Eliminarea pesticidelor de pe fructe și legume

Dacă ați cumpărat fructe și legume de la supermarket – sau chiar de la piață – le puteți spăla cu apă rece în care ați turnat oțet de mere. Această soluție elimină reziduurile de murdărie și de pesticide care pot rămâne pe vegetale.

14 – Spălarea mâinilor de pete și mirosuri tari

După ce gătiți cu fructe roșii care pătează sau alimente puternic mirositoare, spălați mâinile cu oțet înainte de a spăla cu săpun obișnuit.

Va urma…

Culese din Reader's Digest

9 comentarii

 1. dracsor

  excelent articol. multumim pentru informatii

 2. Despre acţiunea asupra mucegaiului am citit şi eu imediat ce ne-am confruntat cu această problemă, dar am încercat şi nu a funcţionat. Tot cu clor am ajuns să curăţ peretele. :(

 3. andra panait

  Buna,

  Care otet este mai bun pentru clatirea parului? Balsamic sau otet de mere? Otetul alb este obtinut din alcool etilic şi nu este foarte natural.

 4. Vroiam sa va multumesc mult de tot pentru acest articol, l-am descoperit intamplator, desi va urmaresc blogul, dar nu chiar zi de zi.. Marturisesc ca nu l-am mai citit de ceva vreme. Si ca sa trec la subiect, aveam de mai mult timp probleme cu scurgerile, atat cea de la cada cat si cea de la chiuveta din baie, probleme care se agravasera rau de tot in ultimele zile, asa incat ma gandeam cu groaza ca trebuie sa chem instalatorul si nu stiam pe nici unul. Si tocmai atunci am gasit articolul dvs., si am zis sa incerc, desi folosisem mai multe produse din comert, fara nici un efect. Sincer, nu credeam ca o sa functioneze, dar rezultatul a fost de-a dreptul spectaculos. Pe urma am citit si celalalt post unde scriati ca problema cu scurgerile infundate apare mai frecvent la cei care folosesc produse bio de ingrijire corporala. Si atunci mi s-a aprins un beculet, :) pentru ca de 4-5 luni folosesc numai astfel de produse. Oricum vroiam sa va multumesc mult, m-ati salvat:). O sa folosesc solutia asta periodic de acum inainte si sper sa nu mai fie probleme.

 5. Am incercat sfatul de la pct. 4, insa nu a functionat defel! Spre marea mea dezamagire. Detest cleiul etichetelor autocolante de pe majoritatea produselor.
  O alta utilizare a otetului: indepartarea calcarului de pe ibric. Fierb otetul un minut si-l las sa se raceasca. Alta solutie nu cunosc.

 6. andra panait

  Buna,

  Eu am folosit otet pentru:

  1. eliminarea etichetelor autoadezive si a fost foarte bun,
  2. pentru curatarea talpicilor, din interiorul incaltamintei,
  3. curat in toata casa,
  4. balsam de par,
  Sunt foarte multumita de otet!

 7. aura ungureanu

  ati incercat sa curatati mobila de bucatarie cu otet? si daca are efect asupra petelor de grasime de pe mobila? astept raspuns. va multumesc.

 8. sideris

  Otetul este eficient asupra grasimii. Daca va ingrijoreaza in mod deosebit efectul sau, puteti testa pe o portiune mica de mobila, care nu este foarte la vedere.

Navigate